Palasia Vieskan Voiman historiasta

Vieskan Voima aloitti toimintansa toukokuussa 1971, kun Kuulan nyrkkeilijät, painonnostajat ja painijat päättivät perustaa erikoisseuran. Ylivieskassa on harrastettu painia vuodesta 1946 alkaen ensin Raudaskylän Sisussa ja sitten Ylivieskan Kuulassa.

Vieskan Voiman joukkue edustamassa kultaisella 70-luvulla

Heti ensimmäisenä vuonna Tarmo Hirvelä paini poikien SM-kultaa ja velipoika Terho väänsi pronssille. Tästä käynnistyikin Vieskan Voiman painin katkeamaton SM-mitaliputki koko 40-vuotisen historian ajan. Nelikymppisen ViVo:n mitalitiliä ovat tänä vuonna (2011) ennättäneet kasvattaa miesten vapaapainin SM-hopealla Jukka Hyytiäinen ja Ville Lehtikangas sekä pronssilla Jarmo Hyytiäinen.
Kaikkiaan Vieskan Voiman painijat ovat saavuttaneet eri ikäluokissa noin 350 SM-mitalia, ja yleisen sarjan SM-mitaleilla on ollut 14 eri painijaa. Pääosa mitaleista on tullut vapaapainissa. Yleisen sarjan SM-kultaa ovat voittaneet Jouko Knuutila, Semi Nuorala, Marko Kaarto, Jari Olmala, Kari Isokoski, Jarmo Hyytiäinen ja Jukka Hyytiäinen.

Kansainvälisesti paras saavutus on Jari Olmalan kahdeksas sija miesten vapaapainin MM-kisoissa 2001. Lisäksi Olmala oli juniorien EM-molskilla parhaimmillaan kuudes.
Jouko Knuutila paini nuorten Pohjoismaiden mestariksi kreikkalais-roomalaisessa sekä kuudenneksi nuorten MM-molskilla 1977.
Marko Kaarrolla on kaapissaan kaikkiaan 27 SM-kultaa, joista seitsemän yleisessä sarjassa. Kadettien EM-molskilla Kaarto oli parhaimmillaan neljäs ja MM-molskilla seitsemäs. Hän on edustanut Suomea myös miesten EM-kisoissa.

Vieskan Voiman joukkuekuva vuodelta 2001

Semi Nuorala edusti maatamme nuorten ja miesten EM-kisoissa. Samoin Kari Isokoskella ja Marko Tuokolla on nuorten EM-edustus. 2000-luvun lopulla ovat kansainväliseen sarjaan nousseet Jarmo ja Jukka Hyytiäinen, jotka molemmat ovat edustaneet Suomea yleisen sarjan EM-kisoissa. Myös nuorissa Hyytiäiset ovat olleet arvokisoissa. Vuonna 2010 Jukka Hyytiäinen saavutti seurahistorian parhaan yleisen sarjan EM-sijoituksen painimalla vapaan 60-kiloisissa viidenneksi. Jukalla on myös kaksi MM-edustusta ja Jarmolla opiskelijoiden MM-edustus.
SM-tasolla useita mitaleja käärinyt Jarmo Niskakangas on jatkanut vahvaa uraansa vielä veteraaneissa. Hän on napannut kolme MM-kultaa ja hopean. Repertuaarissa ovat molemmat painityylit.

Koulupaini alkoi Ylivieskasta

Seurajoukkueena Vieskan Voima voitti 70-luvulla kahdesti Kustaan kierroksen eli vapaapainin seurajoukkuemestaruuden. Sitä seuranneen Finlandia Freestyle Cupin ViVo voitti kahdesti 90-luvulla. Yksittäisissä SM-kisojen pisteissä ViVo on ollut useasti kärjessä 1990-luvulla eri ikäluokissa.
Jari Olmala sai vuonna 2001 Painiliiton parhaan painijan palkinnon. Marko Kaarto palkittiin parhaana 18-vuotiaana 1995. Juhani Rintakumpu on saanut Painiliiton vuoden valmentajan palkinnon 1991 ja 2001. Painiliiton hallituksessa Vieskan Voimasta ovat vaikuttaneet Raimo Rintakumpu, Tapani Marjamaa ja Juhani Rintakumpu.
Vieskan Voiman laaja nuorisotyö on noteerattu mm. valtakunnallisella Nuori Suomi-palkinnolla 1992. Lisäksi ViVo oli ensimmäisenä suomalaisena painiseurana käynnistämässä koulupainia 1983.

Yhdysvaltain kiertue

Vieskan Voima on järjestänyt säännöllisesti suuria kilpailuja: juniorien SM-vapaa 1975, KLL:n mestaruudet 1975, vapaapainin Pohjoismaiden mestaruuskisat ja Ruotsi-Suomi maaottelu 1976, valtakunnallinen painin päivä 1985, miesten vapaapainin SM-kisat 1987, kreikkalais-roomalaisen painin Pohjoismaiden mestaruudet 1989, poikien SM-painit 1991, juniorien Suomi-Ruotsi maaottelu 1992, nuorten vapaapainin SM-kisat 1994, KLL:n mestaruuskisat 1997, miesten vapaapainin SM-kisat 2001, nuorten vapaan SM-kisat 2008 ja nyt 2011 Suomi-Viro kaksoismaaottelu.
Aikansa erikoinen haaste ViVo:lle oli keväällä1977 toteutettu turnausmatka Yhdysvaltoihin. Tällöin ViVo otteli 10 seuraottelua Minnesotassa, Wisconsinissa ja Illinoisissa. Kansainvälisessä Chicagon turnauksessa ViVo oli paras joukkue.
1970-luvulla Ylivieskassa vieraili useita joukkueita Minnesotasta. 1980-luvulla täällä kävivät Montanan ja Oregonin joukkueet sekä 90-luvun lopulla Rhode Island. 70-luvulla oli tiivistä yhteistyötä ruotsalaisen Sundsvallin kanssa. Viime vuosina yhteyksiä on ollut ennen muuta Viron suuntaan.